Штрпце

Географија

Географија

Почетна / Географија

Општина Штрпце, у народу позната као Сиринићка жупа, у географском, етнодемографском и етнолошком смислу, представља складну географску целину са дубоким историјским траговима и богатим културним наслеђем. Жупска област, по свом изворном значењу је природно изоловано подручје, са одређеним географским карактеристикама.
Општина Штрпце (Сиринићка жупа) представља планинску котлину и смештена је у североисточном делу Шар-планине, захватајући горњи ток реке Лепенац, са јасно одређеним границама. Наиме, јужну границу одређује обод оштрог шарског гребена меридијанског правца, са висовима Љуботен и Ливадица, Језерска чука и Бистра, што истовремено представља границу са Републиком Северном Македонијом, западна граница се спушта са врха Бистра, на превој Превалац па затим на било Ошљака.

Северозападну границу представља било Коџа-Балкана и планине Жар, а северну границу Језерске планине, Студеница и Куркулица, па се затим према југу, косом Грабера спушта у Бродску клисуру. Општина се граничи општинама Призрен, Сува Река, Урошевац и Качаник као и Реубликом Северном Македонијом.

Штрпце